Rinoplasti

Rinoplasti Nedir?

27/12/2023

Rinoplasti Nedir?
Rinoplasti, burnun şeklini değiştirmek amacıyla yapılan cerrahi operasyonlara verilen isimdir. Buna burun estetiği de denir. Burun estetiğinde amaç daha hoş görünümlü bir burun yapısı elde etmektir. Burun yapısında değişiklik yapılırken kişisel istekler doğrultusunda operasyonlar gerçekleştirilir. Rinoplasti aynı zamanda koku ve solunum gibi burun fonksiyonlarını olumsuz etkileyen şekil bozukluklarının da giderilmesini içerir.

Günümüzün gelişmiş tıbbi olanakları sayesinde burun ameliyatları geçmişe göre çok daha verimli bir şekilde yapılmaktadır. Burun kemiği ve kıkırdak dokularına yapılan işlemlerle sağlıklı bir burun yapısı elde edilebilmektedir. Aynı zamanda ideal yüz oranına da ulaşılır.

Burun kemeri, burun ucu sarkması ve benzeri görsel olarak kişiyi rahatsız eden sorunlar burun estetiği operasyonları sayesinde ortadan kaldırılabilmektedir. Burunda doğal ya da travmaya bağlı yapısal bozuklukların tedavisinde sıklıkla tercih edilmektedir. Burun estetiği yüz görünümünü doğrudan etkileyen bir operasyon olduğundan burun yapısına uygun değişiklik ve operasyonların seçilmesi önemlidir. Aynı zamanda operasyonun tecrübeli cerrahlar tarafından yapılması da büyük önem taşıyor.

Rinoplasti Nasıl Yapılır?
Burun estetiği süreci uzman doktor tarafından yapılan ilk muayene ile başlar. Hastanın şikayetleri ve istenilen değişiklikler değerlendirilir. Muayenede hastanın isteğinin burun veya yüz yapısına uygun olup olmadığı incelenir. Böylece yapılacak operasyon konusunda hasta ve doktor arasında ortak karara varılır.

Aynı zamanda detaylı bir muayene ile burunda burun estetiği operasyonuna engel olabilecek bir problemin olup olmadığı tespit edilir. Yapısal bir sorun görülmediği takdirde genel sağlık kontrolleri yapılır. Cerrahi operasyona engel olabilecek herhangi bir durumun olup olmadığı kontrol edilir. Hasta eğer operasyona uygunsa doktordan bunu talep eder ve beklentilerini tekrar iletir. Hastanın beklentilerini açıkça ifade etmesi önemlidir. Bu sayede istenmeyen sonuçların önüne geçilebilir.

Burnun çeşitli açılardan fotoğrafları çekilerek geniş ekranda hedeflenen değişiklikler yapılabilmektedir. Böylece hasta yapılacak değişiklikleri net bir şekilde görebilir.
Rinoplasti Neden Yapılır?
Rinoplasti, burundaki istenmeyen şekil bozukluklarının veya bir sağlık sorununun tedavisi için yapılabileceği gibi birçok farklı durum için de yapılabilmektedir. Burun estetiği neden yapılır? Bunu maddeler halinde şu şekilde özetleyebiliriz:
1. Burundaki doğal veya sonradan oluşan şekil bozuklukları,
2. Yapısal bozukluklardan kaynaklanan solunum sorunları,
3. Horlama şikayeti,
4. Burun kemiğindeki eğrilik veya çıkıntı,
5. Kişinin burnunun görünümünden duyduğu rahatsızlık,
6. Burun deliklerinin normalden büyük veya küçük olması,
7. Burun ucunun sarkık, kalkık veya simetrik bir görünüme sahip olması.

Burun Estetiği Kimlere Uygulanır?
Burun estetiği pek çok kişiye çeşitli nedenlerle yapılabilmektedir. En sık yapılan cerrahi operasyonlardan biridir. Burun estetiği sadece görsel amaçlı yapılan bir ameliyat değildir. Bu nedenle burun estetiği uygulamalarında hastanın yaşı önemli bir faktördür. Burunda solunum ve koku fonksiyonlarında fonksiyonel bir neden yoksa ve sadece estetik kaygılarla yapılacak bir operasyon varsa hastanın kıkırdak gelişiminin tamamlanması beklenir.

Burun kemiği ve kıkırdak gelişiminin tamamlandığı yaş ise doktorun tavsiye ettiği 15-18 yaş arasıdır. Yaş kriterlerini karşılayan hastalara burun estetiği ameliyatı yapılabilir.